CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, August 10, 2009

Gelombang Fikiran

Alfa adalah Alpha ( Dalam keadaan Tenang atau satu fokus / Khusu' ) di mana tahap gelombang fikiran anda di antara 14-7 cps (Pusingan Per Saat), dalam keadaan alpha ini bermakna anda adalah dalam keadaan yang tenang - atau dalam bahasa Melayunya - Khusu', di mana teknik pembelajaran menggunakan kaedah ini, amat menjana bagi meningkatkan lagi kepekaan sesaorang itu kepada apa yang di ajarkan di sekolah-sekolah oleh guru. Pelajar tidak menghafal tetapi mengingati kesemua pelajaran yang mereka belajar.

Apabila sesaorang itu berada didalam keadaan yang amat tenang ( dalam Gelombang fikran Alpha, antara Pusingan 14 -7 per Saat ), pemikiran nya akan berpusat, tertumpu ( Terfokus ) kepada apa yang dia dengar, di baca, berfikir atau sedang memikir didalam fikiran nya dan akan tersimpan di dalam memori di Fikiran Bawah sedar nya. Kecerahan serta kebolehan yang luarbiasa penggunaan Minda Bawah Sedar dan juga akan serta merta meningkatkan kepintaran anda sebagai pelajar atau sesiapa pun yang ingin pelajari ke tahap paling maksima dengan penggunaan Minda di bawah sedar atau penggunaan minda kanan (Right Brain).

Terdapat beberapa kajian yg dijalankan saintis tentang bagaimana perkara yang dianggap ‘impossible’ bagi kebanyakan orang utk menghafal sebuah buku ‘possible’ bagi seorang hafiz. Seperti mana yang kita ketahui, kebanyakan org yg menghafal Quran akan memulakan hafalan diawal pagi yakni selepas solat subuh. Mengikut kajian yg telah dijalankan, gelombang otak diawal pagi adalah stabil dan amat menyerupai gelombang bumi, iaitu gelombang alpha. Gelombang alpha adalah gelombang yang tidak terlalu rendah dan tidak terlalu tinggi, moderate dan tenang. Gelombang ini memberikan rasa keselesaan kepada otak dan apabila otak berada didalam keadaan ini, kita dikatakan berada dalam ‘alpha state’.

Dalam ‘alpha state’, amat mudah bagi otak untuk mentafsir dan menganalisa segala maklumat yg diterima. Untuk mencapai ‘alpha state’ ini, seseorang itu harus menenangkan diri dengan mendengar gelombang2 alpha. Gelombang2 alpha yg dimaksudkan disini adalah gelombang yang terhasil dr bunyi-bunyi alam semulajadi seperti bunyi laut dan angin. Mengikut sesetengah kajian, ayat-ayat al-Quran juga boleh menghasilkan gelombang-gelombang alpha ini sekiranya dibaca dengan betul dan tepat.

Maka sekiranya kita ingin mendapatkan gelombang alpha ini utk berada dlm ‘alpha state’, maka apa yang diperlukan dalah tempat yang tenang dan dengarkanlah ayat-ayat al-Quran dan lihat serta renungkanlah alam dengan hati yang tenang kerana alam ini juga adalah kalam Allah dan hanya boleh ditafsir bagi mereka yang berfikir dan beriman seperti yang dinyatakan dalam surah ar-ra’ad ayat 3:

“Dan Dialah yang menjadikan bumi terbentang luas, dan menjadikan padanya gunung-ganang dan sungai-sungai. Dan dari tiap-tiap jenis buah-buahan, Ia jadikan berpasangan dua-dua. Ia juga melindungi siang dengan malam silih berganti. Sesungguhnya semuanya itu mengandungi tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir.”

Bagi mereka yang menghafal al-Quran, hafalan dipagi hari dan bacaan Quran benar-benar membantu dalam menguatkan ingatan disamping membantu diri menenangkan fikiran. Tidak hairanlah jika kita lihat banyak penceramah-penceramah seperti Ahmad Deedat dan Zaki Naik boleh melontarkan pelbagai hujah dengan menjadikan Quran dan juga Bible sebagai rujukan untuk berhujah tanpa perlukan kitab2 tersebut didepan mata mereka.
Beberapa ujian telah dijalanan psikologis utk menguji sejauh mana kebolehan otak manusia menghafal jika berada dalam ‘alpha state’ dan hasilnya menunjukkan sekiranya seseorg berada dlm ‘alpha state’, average perkataan yg boleh dihafal dalam satu hari adalah 1500 perkataan. 1500 perkataan baru dalam satu hari!!

Hikmat membaca al-Quran yg Allah kurniakan terlalu besar tetapi ramai antara kita yg memandang enteng. Dalam era penuh dengan ke’logik’kan ini, manusia suka melogikkan segala perkara. Nah, ini dia logik yg Allah berikan. Terang lagi nyata!! Dan jika diantara kita masih meragui, mungkin logik yg dicari itu bukan logik berdasarkan pemikiran yg waras.

“Kebenaran itu adalah dari Rabb-mu,
sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu.”
(Al-Baqarah: 147)

0 comments: