CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, March 19, 2011

Restu Mak

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Alhamdulillah , Segala Puja – Puji hanyalah milik Allah Ta’ala semata-mata. Selawat dan salam ke atas Baginda Rasulullah s.a.w, ahli keluarga baginda yang suci, para sahabat yang kesemua mereka itu merupakan golongan yang amat mulia, para ulama’ yang mukhlisin , para mujahidin di Jalan Allah Ta’ala dan seluruh muslimin. Amin.


Anak-anakku, sedari kamu semua di dalam kandungan ummi,tidak lekang dari hati ummi mendoakan kesejahteraan kamu semua.

Sepanjang hidup ummi bertemankan doa. Tiap saat dan detik yang ummi lalui hanya berharap moga-moga Allah memperkanankan doa ummi. Ummi titip doa kepada kamu semua tak kira masa atau dimana kamu semua berada.


Sejarah banyak menyusun khabar hidup dalam doa akan menyebabkan jiwa tenang dan bahagia. Berdoa adalah sifat hamba. Kenapa? Kerana seorang hamba mesti ada tuannya. Seorang hamba selaluberharap dan bergantung kepada tuannya.


Jangan lokek untuk berdoa. Mungkin hari ini tidak diperkanan hajat oleh Allah,insyaAllah akan tiba suatu saat yang sesuai dalam pandangan Allah doa itu akan dikabulkan. Jadi tugas kita ialah tetap berdoa dan terus berdoa.


Ikuti kisah restu ibu di dalam keberkahan menuntut ilmu kepada seorang anak. Ummi suka baca kisah teladan yang baik untuk ubat rindu kepada anak-anak yang sedang belajar.


Kisah ini yang menjadi kekuatan ummi ketika pertama kali berpisah dengan abang besar buat pertama kali ketika itu usia abang besar baru 12 tahun 3 bulan. Memang sedih, pilu,sayu sangat-sangat kerana ummi sangat rindukan anak sulong ummi ini. Ketika itu abang besar masuk belajar di Madrasatul Quran Kubang Bujok, Kuala Terengganu.


5 tahun abang besar mentelaah kitab dan menghafal al-quran. Alhamdullilah,doa seorang ibu itu tidak ada hijabnya dipandangan Allah. Tak ada hadiah yang lebih besar bagi ummi selain lengkapnya 30 juzuk al-quran di dalam dada mu anakku. Ummi tak mahu apa-apa,selain anak-anakku semua menjadi anak yang soleh dan solehah.


Begitulah juga dengan semua anak-anak ummi yang lain, tidak kira anak kandung atau anak angkat ummi. Doa sentiasa dipanjatkan kepada Ilahi buat kamu semua anak-anakku.


Ikuti kisah teladan ini yang menyuntik kekuatan rohani ummi selama ini...


Sejak kecil, Imam Syafie telah hafal al-Quran dan banyak hadis. Jika mendengar ada guru datang mengajar, dia segera pergi bagi menimba ilmu. Ketika berusia 14 tahun, Imam Syafie menyatakan hasrat kepada ibunya tentang keinginannya untuk merantau bagi menambahkan ilmu.


Pada mulanya, ibunya merasa berat untuk melepaskan kerana Syafie adalah satu-satunya harapan ibunya untuk menjaganya di hari tua. Demi ketaatan dan kasih sayang Syafi'e kepada ibunya, dia membatalkan keinginannya itu. Akhirnya ibunya mengizinkan Syafi’e merantau bagi menambah ilmu pengetahuan.


Sebelumnya melepaskan anaknya, maka ibunya berdoa, “Ya Allah Tuhan yang menguasai seluruh Alam! Anakku ini akan meninggalkan aku untuk berjalan jauh, menuju keredhaanMu. Aku rela melepaskannya untuk menuntut pengetahuan peninggalan PesuruhMu. Oleh kerana itu aku bermohon kepadaMu, ya Allah agar dipermudahkan urusannya. Peliharakanlah keselamatannya, panjangkanlah umurnya agar aku dapat melihat kepulangannya nanti dengan dada yang penuh dengan ilmu yang berguna. Amin!”


Selesainya berdoa ibunya memeluk Syafie yang kecil dengan penuh kasih sayang dan dengan linangan air mata kerana sedih untuk berpisah.


“Pergilah anakku. Allah bersamamu! Insya-Allah engkau akan menjadi bintang ilmu yang paling gemerlapan dikemudian hari. Pergilah sekarang kerana ibu telah redha melepaskanmu. Ingatlah bahwa Allah itulah sebaik-baik tempat untuk memohon perlindungan.”


Selepas ibunya berdoakan, Syafi'e mencium tangan ibunya dan mengucapkan selamat tinggal. Dia meninggalkan ibu yang sangat dikasihinya dengan hati yang pilu dan mengharapkan ibu sentiasa mendoakan kesejahteraannya dalam menuntut ilmu.


Oleh kerana kehidupannya yang sangat miskin, maka Syafi'e berangkat dengan tidak membawa bekalan wang, kecuali dengan berbekalkan doa ibunya dan cita-cita yang teguh untuk menambah ilmu sambil bertawakkal kepada Allah.


Ketika mengingati kisah ini, Imam Syafie berkata, “Sesekali aku menoleh kebelakang untuk melambaikan tangan kepada ibuku. Dia masih berada perkarangan rumah sambil memperhatikan aku. Lama-kelamaan wajah ibu menjadi samar ditelan kabus pagi. Aku meninggalkan kota Makkah yang penuh barakah tanpa membawa sedikit pun bekalan wang. Apa yang menjadi bekalan bagi diriku hanyalah Iman yang teguh dan hati yang penuh tawakkal kepada Allah serta doa restu ibuku sahaja. Aku serahkan diriku kepada Allah seru sekalian Alam.”

2 comments:

Iffah Muhsin said...

Terima kasih Ummi...Doakan kejayaan Iffah di sunia dan akhirat...Semoga kita bertemu di syurga Allah...

hairilnua said...

ummi.. citer x abis tu... den nak baca lagi.............